WİNGSUİT FLYİNG NEDİR?

- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
WİNGSUİT FLYİNG
Wingsuit uçuşu, havada düşüş hızını yavaşlatmak için özel olarak tasarlanmış bir kıyafet ile serbest uçma sporudur.
Uçaktan veya yüksek bir uçurumdan atlayarak gerçekleştirilebilen bu spor zevkli ve aşırı adrenalinli olmasına rağmen dünyada ki en tehlikeli hava sporudur.
Wingsuit uçuşu yapabilmek için uzun bir eğitimden geçmek ve özel olarak bu spor için tasarlanmış kıyafet giymek gerekir. Bu kıyafeti giyen ve atlayış yapan pilotlar ileri hızını azaltıp artırabilmekte, vücutlarını kullanarak yön verebilmekte ve akrobasi hareketleri yapabilmektedirler. Bir süre serbest uçan sporcu yere belirli bir mesafe kaldığında paraşütünü açar ve yavaş bir şekilde yere iner.
Skydive yani uçaktan yapılan serbest atlayışlarda belirli irtifalarda çalışan paraşüt ve yedek paraşüt bulunur. AAD olarak adlandırılan otomatik aktivasyon cihazı skydive paraşüt sistemlerinde zorunludur. Bu sistem olası baygınlık şuur kaybı veya irtifa kaybı gibi durumlarda belirli irtifaya kadar ana paraşütünüz açılmadıysa, yedek paraşütü devreye sokan sistemdir.
Wingsuit’te ise yere çok yakın uçulduğundan paraşütünüzü atlayıştan çok kısa süre sonra ve yere çok yakınken açmanız gerekir. Yedek paraşüt ve otomatik aktivasyon cihazı da belirli bir irtifada olmadığınız için kullanılamaz. Mesafe yakın olduğundan daha yavaş süzülmenizi sağlayan büyük paraşütleri kullanıyoruz. Bunun katlama sorumluluğu da tamamen sporcudadır çünkü herhangi bir yanlış katlama sporcunun ölümüne sebebiyet verebilir.
WİNGSUİT FLYİNG KIYAFETİNİN ÖZELLİKLERİ:
Uçabilmek için giyilen bu özel kıyafetin kollarında ve bacaklarında uçarken içine dolan havayla şişen kanatlar bulunur. Wingsuit uçuşu da adını buradan alır. İnsanın uçmasını sağlayan bu kanatlı kıyafet herhangi bir mağazadan alınabilecek bir şey değildir. Küçük bir hatanın bile ölümle sonuçlanabileceği gerçeği düşünülürse kıyafetin kişiye özel olarak üretilmesi çok önemlidir.
Kıyafet pilotun vücuduna tam olarak oturmazsa o zaman sağlıklı bir uçuş gerçekleşmez ve bu da çok büyük bir sorun yaratır. Bu özel giysi için 17 ölçü alınır, sonrasında alınan bu ölçüler bilgisayar ortamında 3D olarak hazırlanarak bir kalıp oluşturulur.
Havada saatte 360km’e kadar çıkabilen bir süratle uçarken herhangi bir kumaş kullanımı uygun olmayacaktır. Bu nedenle su ve hava geçirmez, dayanıklı, paketleme naylonları kullanılmaktadır. Her bir parçanın kalıba uygun olarak özenle kesilmesi çok önemlidir. Kumaş kesimleri, kumaşın kırışmadan dümdüz durmasını sağmak için vakumlu bir masada gerçekleşir. Çünkü pot olmasından kaynaklanan bir hata ölümcül sonuçlanabilir.
Kıyafetin en önemli parçası kanatlarıdır. Uçakların kanatları esas alınarak yapılır. Kanadın şekli nedeniyle hava kanadın alt ve üst katlarında farklı hızla hareket eder, bu da alt ve üst kanat arasında basınç farkının oluşmasına yol açar. Kanadın üstündeki alçak basınçla, kanadın altındaki yüksek basınç kanatları kaldırır ve havayı aşağıya indirir. Serbest düşüş sırasında hava, kıyafetteki uzunlamasına boru biçimindeki keselere hızla dolar ve onu aerodinamik bir kanat biçimine dönüştürür. Bu sebepten üretimin her aşamasında yapılması gereken kontroller çok önemlidir.
Hava keseciklerini açık tutmak için plastik şeritler kullanılır. Böylece hava keseciklerinin içlerine hava dolması ve serbest düşüş sırasında şişmesi sağlanır. Hava keseciklerinin içine köpük dolgular yerleştirilir. Bu dolgular kanadın üzerinden geçen havayı yönlendiren ve performansı önemli ölçüde etkileyen kenarı oluşturur.
Tamamlandığında wingsuite saatte 200 km hızla hava çarpar, bu da tüm dikişlerin yoğun bir basınç altında kalacağı anlamına gelir. Bu yüzden dikiş için güçlü bir naylon ip kullanılır. Dikişler tamamlandıktan sonra dikişlerin basınca dayanıklı olup olmadığı test edilir. Dikişlerden bir tanesi bile çözülse tüm dikişler atar. Bu da wingsuit uçuşu sırasında ölümle sonuçlanabilme ihtimaline karşı kesinlikle istenilmeyen bir durumdur.


WİNGSUİT FLYİNG EĞİTİMİ NASIL ALINABİLİR?
Wingsuit eğitimi almak isteyenler en az 23 yaş ve üzerinde olmalıdır.
Wingsuit pilotu olabilmek için öncelikle Skydive eğitimi alabileceğiniz kurumlara başvurmanız gereklidir. Bu atlayışların yapıldığı ve eğitimlerin verildiği paraşüt okulları- merkezleri ”DropZone” olarak adlandırılır.
Bu spora başlamak isteyenlerin ilk olarak Skydive eğitimi yani AFF (Accelerated Free Fall) ”Hızlandırılmış serbest düşüş” eğitimi almaları ve bireysel olarak paraşütle atlayış yapmayı öğrenmeleri için profesyonel paraşütçü olma zorunluluğu var. Temel skydive eğitiminden sonra minimum 200 Skydive atlayışı gerçekleştiren bir sporcu Wingsuit uçuş eğitimi alarak uçaktan veya helikopterden Wingsuit atlayışları yapabilir.
Dağlardan atlayış yapan wingsuit pilotlarının gerçekleştirdiği uçuşlara ”Wingsuit Base” denir. Dağdan atladıktan sonra yere ve dağların yamaçlarına yakın uçuşlara ise ”Proximity (yakın)” uçuşlar denir.
Wingsuit Base yapabilmek için en az 500 ve üzeri Skydive Atlayışı yaptıktan sonra sonra ”Base Jump” eğitimi alınmalıdır. Birçok base atlayışı yaptıktan sonra artık gerçek bir wingsuit flyer olabilirsiniz.


WİNGSUİT FLYİNG EĞİTİMİ NEREDE ALINIR?
Türkiye’de daha yeni yeni tanınmaya başlayan bu hava sporu eğitimini alabileceğiniz sadece bir kurum vardır. İzmir’deki Türk Hava Kurumu’na bağlı Skydive Efes okuludur.
Türkiye dışında en güvenilir kurslar ise Hollanda ve Rusya’dadır. Çok maliyetli olan bu spor Türkiye’ye kıyasla bu iki ülkede daha ucuzdur. Ayrıca her ikisinde de hava türbini bulunduğu için uçuşlara daha tecrübeli başalayabilmenizi sağlıyor. Hava türbinini sayesinde, özel bir odada yerçekimine karşı gelerek dengenizi sağlamayı yerde öğrendikten sonra gökyüzünde uçuşlara başlıyorsunuz.
Yurt dışında en çok tercih edilen kurum ise Rusya’nın Kolomna kasabasındaki uçuş eğitim merkezidir. 30’dan fazla Dropzone’u olan Rusya’da daha fazla atlayış yapabilirsiniz.

ATLAYIŞLAR NEREDE YAPILIR?
Türkiye’de Skydive Selçuk’ta ve Sivrihisar’da uçaktan wingsuit- skydive yapmak mümkün.
Sıcak hava balonlarıyla ünlü olan Kapadokya’da da balondan wingsuit atlayışı yapabilirsiniz.
Yurtdışında ise İtalya’da bulunan Monte Brento, wingsuit’e yeni başlayanlar için başlangıç noktası denilebilir çünkü 70 metre negatif eğime sahip bu noktada hatalar tolere edilebiliyor.
İsviçre Alpleri’nde yer alan Lauterbrunnen vadisi ise orta seviye ve ileri seviye wingsuit pilotları için uygun. Devasa kaya yüzeyleri, tırmanış noktaları olan bu vadide, tecrübeli pilotlar bir araya gelerek atlayışlarını yapabiliyorlar.
İsviçre Alpleri’nde bulunan bir diğer popüler wingsuit noktası ise Walenstadt. Burası ileri seviyede ki wingsuit pilotlarının tercih ettiği atlayış noktalarından biridir.
İtalya’nın kuzey doğusunda bulunan Dolomit sıradağlarında yer alan 2950 metre yükseklikteki Sass Pordoi, doğal terasının biraz altında bulunan ikiz kulelerden wingsuit atlayışları gerçekleştiriliyor.



