Yıldızlar
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Yıldız Nedir Nasıl Oluşur?
Yıldızlar, maddenin 4. hali olan plazmadan oluşur. Evren ilk oluşmaya başladığında (big bang=büyük patlama) ilk atomlar oluştu. İlk atomlar hidrojendi (H). Hidrojen atomları zamanla kütle çekim etkisiyle birbirine yaklaştı ve füzyon olayı (atomların çekirdeklerinin çok yüksek sıcaklıkta ve basınçta birleşmesi olayıdır.) meydana geldi. Evrende bir miktar helyum(He) vardı. Bu atomlar da birleşti ve ilk yıldızımız oluştu. Yıldızlar da canlılar gibi doğarlar; bu işlem evrende nebulalar ya da diğer adıyla bulutsularda meydana gelir. Yıldız doğduktan sonra bir miktar büyür ve ömrünün büyük bir bölümünü geçireceği haline yani Ana Sekans Yıldız formuna gelir. Her yıldız bu hale gelemez bunlara kahverengi cüce diyoruz. Yanlış anlaşılmasın bunlar gezegen değil sadece çok küçük ve fazla ışık yaymayan yıldızlardır.
Yıldız Yakıtını Nasıl Sağlar?
Yıldızın çekirdeğinde bahsettiğim füzyon tepkimeleri gerçekleşir. Bu olayda yıldızın içinden dışa ve dıştan içe bir basınç oluşur, tabi bu dengededir. Denge bozulmaya başlayınca yıldız da ölmeye başlar. Denge çekirdek katılaşmaya başlayınca oluşur. Bunun için füzyonun devam edip demir elementine kadar gelmesi gerekir.
Örneğin Betelgeuse isimli bir yıldız ömrünün sonlarını yaşıyor.
Yukardaki yıldızın adı Betelgeuse. Güneşimizden kat ve kat daha büyük.
Yıldızlar Ölünce Ne Olur?
Yıldızlar ömürlerinin sonunda süpernova, hipernova gibi patlar ve nötron yıldızı pulsar ya da magnetar isimli cisimlere dönüşür ya da içine çöküp kara delik oluşturur.
Güneşimiz ölünce kara delik olmak için yeterli kütleye sahip değildir, ayrıca ölmesine yaklaşık olarak 4milyar yıl daha vardır.
İşte bu bir kara delik.
Bize güneşten sonra en yakın gezegen proxima Centauridir. 4,3 ışık yılı uzaklıktadır.
Bu da Proxima Centauri. Bu yıldıza şu anda en hızlı aracımızla gitmek istesek yolculuğumuz yaklaşık 156.000 yıl sürer.