Yolcu Uçaklarındaki Kalkış Hızları Nelerdir?
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Yolcu uçaklarının kalkış ağırlığını etkileyen birçok parametre vardır. Uçağın ağırlığı, yakıt miktarı, meteorolojik koşullar, pistin uzunluğu, uçağı etkileyen rüzgarın yönü ve şiddeti gibi verilerin hepsi gözden geçirilerek uçağın kalkış hızı hesaplanır. Bu yüzden uçakların kalkış hızları farklıdır ve bu hızlar her uçak için değişkenlik gösterir.
Kalkış hızları; V1, VR, V2 olarak adlandırılan üç farklı aşamadan oluşur. Bu hızlar yapılan hesaplamalar sonucunda belirlenen limitlerdir.
V1: Bu hız bir pilotun kalkışı artık iptal edemeyeceği hız limitidir. Bu hıza ulaşan uçak yüksek hızlıdır ve kalkış iptal edilemez. Eğer V1 hızına ulaşan uçak durdurulmaya çalışılırsa pistin dışına çıkar. Yani V1 hızına gelen uçağın kanadı bile kopsa uçak pistten havalanmak zorundadır.Eğer uçak bu hıza ulaşmadıysa çıkabilecek herhangi bir arızada pilotlar motorların hızını kesip sadece rudder pedallarıyla fren yaparak uçağı pist dışına çıkmadan güvenli bir şekilde durdurabilir.
VR: ‘’Velocity Rotation’’ olarak adlandırılan bu hız uçağın kalkışa geçmesi gerektiği hızdır. VR hızına ulaşan uçağın burnu kaldırılarak tekerler yerden kesilir ve kalkışa geçer. Bu hıza ulaşmadan pilotlar burnu havaya kaldıramaz.
V2: Bu hız uçağın tekerleri yerden kesildikten ve havalandıktan sonra güvenli tırmanış yapabileceği hız limitinin başlangıcıdır. Uçaklar bu hızı geçtikten sonra otopilota alınır.